Verbouwen

Nieuwe ramen en deuren kiezen? Hier moet je op letten – en zo kies je de juiste kleur

Schuifpui

Nieuwe ramen en deuren kunnen de uitstraling van je woning kraken of maken. Ga je voor zwarte pvc ramen, deuren uit aluminium, of toch liever voor die natuurlijke uitstraling van hout? In dit artikel ontdek je waar je rekening mee moet houden bij het uitkiezen van een nieuwe deur en nieuwe ramen (van ramen met een hoge isolatiewaarde tot de perfecte deur voor jouw budget), en hoe je de juiste kleur kiest.

Waarop moet je zeker letten als je nieuwe ramen en deuren koopt?

Tijd voor nieuwe ramen en deuren, maar geen idee waar je moet beginnen? Onderstaande aandachtspunten maken het net dat beetje gemakkelijker om de juiste ramen en deuren te vinden voor jouw woning.

Aandachtspunt 1: Veiligheid

Een raam vormt net als een deur een mogelijke ingang naar je woning. Goed beveiligde ramen en deuren zijn dus cruciaal. Twee factoren bepalen de veiligheid van een raam of deur: de beglazing en de sluiting.

Voor je ramen zal dubbel- of hoogrendementsglas doorgaans volstaan. Wil je de veiligheid van de ramen garanderen, of voorzie je jouw deur van glazen elementen? Dan is veiligheidsglas het overwegen waard. Er zijn 3 soorten veiligheidsglas:

 1. Gehard veiligheidsglas. Voor inbraakwering is dit soort veiligheidsglas niet geschikt. Bij grote impact spat gehard glas in kleine, onschadelijke stukjes uit elkaar.
 2. Gelaagd veiligheidsglas. Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit meerdere lagen. Tussen de glaslagen zit een laag transparante kunststoffolie. Hoe meer lagen glas, hoe dikker het glas en hoe harder de folie, hoe veiliger het glas! Bij grote impact zal gelaagd de geraakte glaslaag barsten, maar niet uit elkaar spatten. Het raam blijft op z’n plek zitten en zal geen ingang vormen voor de inbreker.
 3. Draadglas. Een raam uit draadglas bestaat uit 1 of 2 glaslagen. In die glaslagen zit metaalgaas. Bij impact houdt dat metaalgaas het raam bij elkaar. Draadglas is inbraakwerend, en verkrijgbaar in verschillende transparanties en afwerkingen. Zo kan een draadglazen raam gebobbeld of gewoon vlak zijn.

Daarnaast is de sluiting van het raam belangrijk. De veiligste optie is een raam met 3 tot 6 paddenstoelsluitnokken. Die voorkomen dat een raamvleugel uit het kader kan worden getild. Voor een deur kies je dan weer het juiste slot.

Tip: De veiligste optie voor jouw woning? Een vakspecialist analyseert je gevel en gaat op zoek naar de beste oplossing!

Aandachtspunt 2: Isolatie

Een raam of deur vormt uiteraard niet enkel een opening voor inbrekers. Met wat geluk hoef je zelfs nooit in te zitten met inbraakgevaar. Een meer realistisch risico? Warmteverliezen!

Een slecht geïnstalleerde of gebrekkig geïsoleerde deur of raam kan je jaarlijks handenvol geld kosten. De warmte vliegt probleemloos door zo’n raam naar buiten, zelfs als het raam of de deur gesloten is.

Daarnaast is een slecht geïsoleerd raam of een onvoldoende geïsoleerde deur in een drukke omgeving een bron van geluidsoverlast. Daarom let je bij het uitkiezen van nieuwe ramen en deuren ook op de akoestische én de thermische isolatiewaarde.

De isolatiewaarde van een raam of deur met glazen elementen is afhankelijk van 3 factoren: het type glas, de dichtingen en het raam- of deurprofiel.

 1. Soort glas

Ramen (of deuren) met enkele beglazingen zijn al een tijdje helemaal passé. Via enkele beglazing gaat ontzettend veel warmte verloren, en ook geluid dringt zorgeloos door zulke ramen heen. Daarom kies je steeds uit dubbel of hoogrendementsglas.

Dubbel glas is een stuk efficiënter in het binnenhouden van warmte en het buitenhouden van geluid dan enkele beglazing. Tussen de twee glazen lagen zit namelijk een laag lucht. Stilstaande lucht is een uitstekende isolator, waardoor dubbele beglazing een enorm verschil kan maken wat de isolatiewaarde van je woning betreft.

H+++ of hoogrendementsglas is echter de beste keuze voor een goed geïsoleerde woning. Tussen de glaslagen zit een edelgas, dat nog efficiënter isoleert dan stilstaande lucht. Aan de binnenkant van de glaslagen zit bovendien een transparante, warmtereflecterende coating.

Ter vergelijking: hoogrendementsglas isoleert 2 tot 3 keer beter dan dubbelglas, en 4 tot 5 keer beter dan enkele beglazing.

 1. Dichtingen

Idealiter is het raam voorzien van 3 dichtingen uit rubber. Die houden vocht en geluid buiten, en de warmte binnen. De binnenste dichting werkt geluidswerend en houdt de warmte binnen, terwijl de buitenste dichting vocht en vuil buitenhoudt. De middendichting ondersteunt de binnen- en buitendichting en zorgt voor een perfecte luchtdichting van het raam.

 1. Materiaal van de profielen

Tot slot is ook het materiaal waaruit de deur- of raamprofielen bestaan relevant. Hieronder lees je meer over de verschillende opties en hun voor- en nadelen.

Aandachtspunt 3: Materiaal

Een raam- of deurprofiel kan uit 4 verschillende soorten materiaal bestaan. Je hebt de keuze uit hout, aluminium, staal en pvc.

Tip: Kijk naar de U-waarde van een deur- of raamprofiel om te achterhalen hoe goed het profiel isoleert. Hoe lager de u-waarde, hoe beter!

 1. Hout – warm en natuurlijk

Houten raam- en deurprofielen geven je woning een warme, natuurlijke uitstraling. Hout is hét materiaal bij uitstek voor wie een landelijke uitstraling beoogt.

Verschillende houtsoorten lenen zich prima tot het afwerken van ramen en deuren. Denk maar aan grenen, eik of tropisch afzelia. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Wordt het tijd voor een nieuw kleurtje? Dan kun je hout heel eenvoudig overschilderen.

Hout heeft daarbij een uitstekende isolatiewaarde. Wel moeten de meeste houtsoorten beschermd worden tegen vocht. Het is dan ook belangrijk dat je houten raam- en deurprofielen periodiek onderhoudt. Een nieuwe laag vernis, lak of verf zorgt ervoor dat je tientallen jaren van je houten ramen en deuren blijft genieten.

Houten deur

 1. Aluminium – koel en modern

Een meer moderne keuze is aluminium. Aluminium is uitermate duurzaam, past perfect bij een moderne gevel, en is bijzonder onderhoudsvriendelijk. Ook wat isolatie betreft scoort aluminium goed.

Daarbij komt dat aluminium verkrijgbaar is in elke denkbare kleur. Van subtiel gebroken wit tot knallend rood: met aluminium kan het allemaal. Binnen graag een ander kleurtje dan buiten? Dan kies je gewoon voor een tweekleurig deur- of raamprofiel! De scharnieren laat je eveneens probleemloos van een passend kleurtje voorzien, waardoor ze nauwelijks opvallen of net stijlvol contrasteren met de rest van het raam of de deur.

 1. Staal – stoer en robuust

Moderne, stalen ramen en deuren zijn doorgaans iets duurder dan ramen met een aluminium profiel, maar zijn wel de perfecte keuze voor een industrieel interieur. Staal is bijzonder stevig en gaat ontzettend lang mee.

 1. Pvc – in alle kleuren van de regenboog

Pvc is de meest budgetvriendelijke en tegelijk de meest veelzijdige optie. Je hebt de keuze uit verschillende kleuren, matte en glanzende afwerkingen, en een heleboel imitatielooks. Wil je bijvoorbeeld houten ramen, maar heb je geen zin in het bijhorende onderhoud? Dan is een pvc raamprofiel met houtlook de ideale optie.

Net als met aluminium kun je met pvc kiezen voor twee verschillende afwerking binnen- en buitenshuis. Niet onbelangrijk: op vlak van isolatie scoren pvc deur- en raamprofielen doorgaans het best!

Aandachtspunt 4: Type raam

Laat je nieuwe ramen plaatsen? Ook de manier waarop een raam wel of niet open gaat, is van belang. De meest voorkomende opties zijn:

 • Vaste ramen. Een vast raam is de goedkoopste en veiligste optie. Zo’n raam kan niet open worden gezet. Via een vast raam kun je uiteraard niet verluchten, en ook het schoonhouden van dat soort raam kan wat uitdagingen met zich meebrengen.
 • Schuiframen. Een schuifraam schuif je weg in de muur. Het raam neemt dan, ook als het openstaat, geen extra plek in.
 • Valramen. Het scharnier van een valraam zit onderaan. Het raam klapt dus niet volledig open, maar gaat wél ver genoeg open om frisse lucht binnen te laten. Een valraam biedt bescherming tegen wind en regen, en maakt het ook een stuk moeilijker voor inbrekers om je woning te betreden.
 • Draairamen. Een draairaam kan naar binnen of naar buiten draaien.
 • Draai-kiep-ramen. Die ramen kunnen zowel openkantelen als opendraaien. Ze zijn doorgaans iets duurder dan andere raamtypes.
 • Vouwramen. Een vouwraam is een schuifraam met een moderne twist. Het raam schuift niet in de muur, maar vouwt dicht – een beetje zoals een gordijn.
 • Ideaal voor kamers op de bovenste verdieping van woningen met een plat of hellend dak.

Aandachtspunt 5: Stijl

Het oog wilt natuurlijk ook wat. Zomaar wat willekeurige ramen en deuren in de gevel plaatsen kan, maar is niet de meest elegante oplossing. Houd daarom rekening met de stijl van je gevel bij het uitkiezen van nieuwe ramen.

 • Houten ramen en deuren, of deur- en raamprofielen in pvc met houtlook, zijn de ideale optie.
 • Stalen, aluminium of pvc ramen en deuren sieren een moderne woning. Speels natuurlijke elementen in je moderne gevel verwerken? Dan is hout een leuke optie.
 • Stalen raamkaders en stalen deuren dragen bij aan de stoere look van een industriële woning.

Ook het formaat van de ramen kan het uitzicht van je woning drastisch beïnvloeden. Moderne en industriële woningen beschikken vaak over enorme raamprofielen. Let wel: hoe meer zonlicht binnenkomt, hoe hoger de binnentemperatuur op zonnige dagen. Met een goede zonnewering houd je het binnenshuis lekker fris op hete dagen.

Daarnaast kun je spelen met het maaswerk of de traceringen op het raam of in het glaswerk van de deur. Landelijke woningen of woningen in bijvoorbeeld art nouveau of art deco stijl beschikken vaak over een prachtig maaswerk. Zulke ramen zijn echter minder gemakkelijk te vinden, en worden vaak op maat gemaakt.

De kleur van de ramen en deuren zal natuurlijk ook een rol spelen in hoe je woning er uiteindelijk uitziet. Over de juiste kleurkeuze leer je onderaan dit artikel meer.

Aandachtspunt 6: Onderhoud

Hoe groter een raam, hoe meer onderhoud – zoveel is duidelijk. Houd echter ook rekening met het materiaal waaruit het deur- of raamprofiel vervaardigd is. Pvc, aluminium en staal zijn een stuk onderhoudsvriendelijker dan hout, dat periodiek behandeld moet worden.

Aandachtspunt 7: Budget en prijzen nieuwe ramen

Tot slot houd je ook rekening met het beschikbare budget. Grote raampartijen zijn mooi, maar ook prijzig. Hieronder vind je een overzicht met de prijzen voor raamprofielen uit verschillende materialen.

Materiaal Prijs vast raam per m2 Prijs valraam per m2 Prijs schuifraam per m2
Hout € 150 – 300 € 250 – 350 € 750 – 900
Aluminium € 250 – 350 € 350 – 500 € 1.000 – 1.400
Staal € 300 – 500 € 450 – 650 € 1.250 – 1.800
Pvc € 100 – 250 € 150 – 300 € 650 – 850

Tip: Bepaal op voorhand welk bedrag je wilt besteden aan de aanschaf van nieuwe ramen en deuren. Houd er ook rekening mee dat de installatieprijs kan verschillen van aannemer tot aannemer. Je doet er dus goed aan om verschillende offertes aan te vragen en te vergelijken.

Hoe kies je de juiste kleur? Wit, zwart of toch liever iets anders?

Tijd voor nieuwe ramen of deuren? Dan twijfel je misschien nog over de juiste kleur. Er zijn dan ook ontzettend veel mogelijkheden. Hieronder vind je 5 tips waarmee je in een handomdraai de juiste kleur vind voor je nieuwe vensters en portieren.

Tip 1: Houd rekening met de kleuren op de gevel

Neem je kleurstaaltjes even mee naar buiten, en ga eens naar je gevel kijken. Zo houd je zicht op het totaalplaatje. Een nieuwe kleur past idealiter bij de kleuren die al gebruikt werden op de gevel. Ook je omgeving kan een inspiratiebron zijn. Kijk met welke kleuren je een harmonieus geheel kunt creëren, of ga op zoek naar die kleuren waarmee je een interessant kleurencontrast bekomt.

Tip 2: Optisch vergroten of verkleinen

Een donker deur- of raamprofiel zal je ramen kleiner doen lijken dan ze werkelijk zijn. Ramen en deuren in een lichtere tint hebben het omgekeerde effect: een optische vergroting. Hoe groter het contrast met de gevel, hoe sterker de optische vergroting of verkleining.

Tip 3: Lichtinval

Toegegeven, de ligging en de grootte van de ramen hebben een veel groter effect op de lichtinval dan de kleur van het raamprofiel. Toch kan die kleur ook een rol spelen in hoe het licht binnenkomt. Een fel wit raamprofiel weerkaatst het licht steviger dan donkerdere ramen. Toch een wit raamprofiel, maar dan graag zonder die weerkaatsing?  Dan is een gebroken witte tint een goede optie.

Tip 4: Niet te gewaagd, of net lekker excentriek?

Ben je van plan de woning later of in de nabije toekomst te verkopen? Dan is het aan te raden om voor neutrale, klassieke tinten te gaan. Drukke, opvallende of excentrieke kleuren kunnen potentiële kopers (al dan niet bewust) afschrikken.

Staat de verkoop van de woning niet op de agenda? Dan kun je jezelf helemaal uitleven. Het is (en blijft, in dit geval) jouw woning, en daar doe je gewoon helemaal je eigen ding mee.

Tip 5: Vergeet je interieur niet

De deur- en raamprofielen maken ook een deel uit van je interieur. Houten raam- en deurprofielen kun je natuurlijk naar wens overschilderen, maar een profiel uit pvc, aluminium of staal zal zijn kleur gewoon behouden. Verlies je interieur dus niet uit het oog bij het uitkiezen van de juiste kleur. Graag een ander kleurtje buiten dan binnen? Kies dan voor aluminium of pvc ramen.

Je woning in een nieuw jasje?

Kijk naar verdere informatie over renovatiewerken en duurzame bouwmaterialen.

 

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.

Meer in Verbouwen