Aanbouw-en-OpbouwHekwerk-en-schuttingenKlussen-Algemeen

Geef je grenzen duidelijk aan

Paalhouders

Soms is de maat gewoon vol. Wat hoort nou wel of niet bij je erfgrens? Waar mogen mensen nou wel doorheen kijken of hun afval achterlaten?

Zodra je weet dat iets bij een woonerf hoort, is het belangrijk om altijd het milieu in acht te houden. Afval behoren mensen zelf op te ruimen. Je gaat er in ieder geval niet de natuur mee lastigvallen. En je omgeving al helemaal niet. Hoeveel moeite is het nou om een plastic zak mee te nemen of te wachten totdat je een openbare prullenbak tegenkomt?

Je erfgrens moet voor iedereen duidelijk zijn. Voor mensen op straat. Voor je buren. Voor je gasten en voor jouzelf. Wat zich binnen jouw grondgebied afspeelt is voor niemand van belang. Wat er buiten gebeurt gaat jou weer niet aan. Kortom; hoog tijd dat iedereen zijn of haar plaats leert kennen.

En hoe doe je dat nou beter dan een duurzame erfgrens op te bouwen? Dat is helemaal niet zo moeilijk en bovendien wordt de situatie er alleen maar duidelijker door. Wat gaan we voor dit roemrijke project allemaal nodig hebben en hoe zetten we uiteindelijk zo’n schutting in elkaar?

Voorbereidingen

Ook al denk je dat het bouwen van een schutting niks meer is dan een paar balken en planken zagen, je wilt dit absoluut niet uit de losse pols gaan doen. Daar komen alleen maar ongelukken en krakkemikkige constructies van. Teken je omheining daarom eerst uit, al dan niet gebaseerd op bestaande schetsen. En die kun je natuurlijk ook volledig als uitgangspunt nemen. Dat moet je echter helemaal zelf bepalen, gebaseerd op je persoonlijke kennen en kunnen.

Voordat je potlood op papier zet, is het wel even handig om de gemeentelijke verordeningen erop na te slaan. Per regio, plaats of provincie kan er een verschil optreden in de regels, maar je wilt er wel zeker van zijn dat je schutting niet hoger is dan toegestaan. Anders kun je ‘m meteen weer afbreken.

Spreek sowieso met je buren af wat je van plan bent. Wellicht willen ze zelfs meehelpen of -betalen.

Kijk bovendien goed of de grond waarin je je omheining wilt plaatsen afvalvrij is. Ook andere eventuele obstakels als boomwortels moeten worden verwijderd.

En uiteraard wil je er zeker van zijn dat je al het benodigde gereedschap in huis hebt. Plus natuurlijk de houten balken en planken van het mooiste en meest duurzame hout dat je kon vinden.

Bouwen

Natuurlijk zijn er andere opties dan hout. Denk aan metaal, steen en zelfs glas! Maar in dit voorbeeld gaan we wel uit van hout. Dit past altijd het mooiste bij een groene omgeving. Maar spreek ook de materiaalkeuze met je buren door, zodra jullie overeenstemming hebben dat er een afscheiding moet komen.

Je hebt de mogelijkheid om je schutting op te bouwen met panelen die al vooraf in elkaar gezet zijn of ook dit gedeelte van je project helemaal zelf te doen. Natuurlijk moet je ook die onderdelen eerst nog wel aan elkaar zetten voordat je ze de grond in werkt.

Je hebt eerst betonpoeren nodig wanneer de basis van je schutting omringd wordt door tegels. Maar komt de omheining op een houten oppervlak te staan? Dan heb je er paalhouders voor nodig. Daarmee kun je jouw erfafscheiding vakkundig opbouwen.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.