Funderingen-en-Heiwerken

Stappenplan voor het maken van beton bekisting

beton bekisting

Het storten van beton voor een vloer of als fundering voor een tuinhuis of muur doe je met randbekisting. Dit kan je zelf doen, maar dat moet je dan wel goed aanpakken. Het is een aangebrachte betimmering die dient als mal voor het storten van vloeibaar betonmortel. Dit komt omdat het dan nog een vloeistof is. Het zal druk uitoefenen tegen de bekisting. Daarom is hoge kwaliteit ook belangrijk zodat je zeker weet dat het intact blijft.

De juiste aanpak

Het is belangrijk om de juiste aanpak te volgen. Dat leer je op deze plek. Koop de juiste materialen in deze webshop en maak zelf een goede bekisting. Je leert hier stap voor stap wat je moet doen. Je begint namelijk met het uitzetten van de fundering. Die baken je af met vier pakketpalen op de juiste afstand en span vervolgens metselkoord hiertussen. 

Het begin van het bekisten

Nu je de fundering hebt afgezet, is het belangrijk om deze uit te graven. Dat doe je minstens 60 centimeter diep, maar het liefst 80 centimeter. Aan de zijkanten pak je 10 centimeter extra om de bekisting te kunnen verstevigen. Vervolgens maak je de bekisting. Je zaagt planken op maat en schroeft deze aan elkaar.

Plaatsen van de bekisting

Het is nu zaak om de bekisting op zijn plaats te zetten. Zet deze ook waterpas. Het is slim om paaltjes aan de buitenzijde te zetten en vast te schroeven. Zo drijft de bekisting niet op. Het is ook slim om bouwfolie toe te passen. Zo kan je voorkomen dat de aarde wordt vermengd met het beton. Het is op die manier ook mogelijk om te voorkomen dat vocht aan de onderzijde onttrokken wordt. Beton moet niet drogen, maar uitharden. Alle benodigde materialen voor de bekisting kun je vinden in het assortiment randbekisting op Vencory.nl.

Isolatie en bewapening

De volgende stap is de vloer van isolatiemateriaal te voorzien, Dit doe je op bouwfolie en dek je ook daarna weer af met folie. Dit helpt voorkomen dat het materiaal wordt opgedreven. Het is ook slim om bewapening aan te brengen. De wapening gaat niet direct op de folie. Het moet ongeveer 5 centimeter van de onderkant. De wapeningsnetten moeten met afstandhouders op hoogte worden gebracht.

Afwerken

Het is tot slot belangrijk om alles goed af te werken. He laat bijvoorbeeld het beton ontluchten. De bekisting kan je laten zitten. Bedek de fundering met plastic folie zodat het water niet kan verdampen. Laat dit een week liggen om het vocht in het beton te houden. Heb je geen folie, dan moet je het beton regelmatig sproeien.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.