Funderingen-en-Heiwerken

Hoe kan je chemisch verankeren?

chemisch verankeren

Vraag jij je af wat chemisch verankeren is en hoe dit kan? Er zijn veel verschillende soorten van het chemisch verankeren en zijn voor veel verschillende doeleinden te gebruiken. Er zijn injectiemortels ontworpen die op verschillende manieren toe te passen zijn, zowel draaiend als wapening.

Chemisch verankeren kan zowel in beton, kalkzandsteen en in metselwerk. Alleen hoe doe je dit? Hier heb je de uitleg met een stappenplan!

Verschillende soorten chemische ankers

Een chemisch anker bestaat uit twee componenten dat met behulp van een kitpistool gespoten wordt in een boorgat. Als er iets wordt ingebracht op een draaiende manier of met de wapening toepassing, ontstaat na de uitharding een hele sterke verbinding.

Waar gebruik je een chemisch anker voor? Je kunt chemische ankers gebruiken zodra er sprake is van grote schuifkrachten. Het kan zowel op droge als vochtige materialen worden toegepast en daarom is chemisch ankeren een perfecte manier van gebruik. Het wordt het meeste gebruikt in verschillende soorten stenen, maar ook in muren of betonnen vloeren. Tevens is het geschikt voor veel meer dingen dan dat; zo kan je het gebruiken bij machines, kluizen, zuilen, vangrails, hekwerken, balustrades, etc.

Hoe gebruik je een chemisch anker? Voor een chemisch anker heb je verschillende dingen nodig, deze dingen heb je meestal wel in huis en anders zijn deze dingen ook nog aan te schaffen. Zo heb je een boormachine nodig met een boor, een kitpistool, een koker chemisch anker waar een mixer nozzle behoort, een borstel of een stofzuiger om het stof en gruis uit het boorgat te kunnen verwijderen en eventueel een hollewandplug.

Een stappenplan om een chemisch anker toe te passen:

Als allereerste is het van belang dat je het juiste product kiest. Er zijn veel verschillende soorten chemische ankers die je per situatie weer op een andere manier kunt gebruiken. Nadat je het juiste product in huis hebt is het tijd voor actie: je gaat boren op de plek waar het nodig is. Na het boren pak je de stoffer of stofzuiger en zorg je ervoor dat het boorgat stofvrij is. Als dit gedaan is, ga je injecteren.

Hierbij dient goed opgelet te worden omdat het zorgvuldig gedaan moet worden. Als je dit goed hebt gedaan is het van belang dat je het gaat invoegen. Als je het gat voor ongeveer driekwart hebt ingevuld met het chemische anker dien het te worden verankerd door het met een rechtsdraaiende beweging te bewegen. 

Verschillende soorten bevestigingsmaterialen

Er zijn heel erg veel verschillende soorten bevestigingsmaterialen. Zo heb je de chemische ankers, waar je hierboven alles over kan lezen. Maar er zijn nog heel veel meer materialen. Zo kan je gebruik maken van gipslaatvoeren, hulsankers, plafondankers, spanhulzen, spreidankers, mortel spuiten, etc.

Het is fijn voordat je iets gaat maken je goed uitzoekt wat een handige manier is en hoe dit aangepakt moet worden, welk materiaal heb ik en hoe kan dit het beste gemaakt worden. Zodra je dit weet kun je alle spullen in huis halen en lekker gaan klussen. Klussen is immers een erg leuke manier van bezig zijn.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.