Aanbouw-en-OpbouwFunderingen-en-Heiwerken

De juiste betonpoer gebruiken

overkapping

Je gebruikt betonpoeren wanneer je bijvoorbeeld een terrasoverkapping, veranda, schuur of carport wilt gaan bouwen. Je hoeft daarvoor dan niet rondom een sleuf te graven en deze vol te storten met beton om daarop verder te kunnen bouwen. Betonpoeren gebruik je vooral voor het maken van een stevige en veilige fundering voor bijvoorbeeld je overkapping.

De betonpoeren zorgen ervoor dat de krachten die door een bouwconstructie op de grond worden uitgeoefend goed worden verdeeld. Omdat de krachten verschillend kunnen zijn, afhankelijk van de grootte en de zwaarte van de bouwconstructie, zijn ook de formaten van de betonpoeren verschillend.

Het nut van een betonpoer

Betonpoeren zorgen voor de verankering van de bouwconstructie. Ze vangen vervolgens ook de neerwaartse druk op en zullen deze gelijkmatig over de grond verdelen. Wanneer je goede betonpoeren gebruikt, zal bouwconstructie niet verzakken. Zodra je de betonpoer hebt ingegraven en vastgezet kun je met de bouwconstructie starten. Je kunt daarvoor speciale paaldragers en koppelstukken gebruiken.

De betonpoeren die we gebruiken hebben verschillende groottes. Ze kunnen recht of trapezium van vorm zijn. Wanneer je een lichte bouwconstructie hebt, zoals het plaatsen van een hekwerk, heb je ook maar een lichte en kleine betonpoer nodig. Je moet zwaardere betonpoeren toepassen als de ondergrond zacht is, maar ook wanneer de bouwconstructie zwaar is. Wanneer je de juiste betonpoer gebruikt, heb je achteraf geen verzakkingen van de bouwconstructie.

De plaatsing

Wanneer je een betonpoer gaat plaatsen, moet dat nauwkeurig plaatsvinden. Graaf op de plaats waar je de betonpoer wilt plaatsen een gat. Je moet de betonpoer in het midden van het gat plaatsen. Het is verstandig om onder in het gat een betontegel te leggen. Daar kun je dan goed de betonpoer in het midden op plaatsen. In de ruimte die er overblijft stort je snel beton. Deze is snel droog, zodat je snel verder kunt bouwen. Controleer met een waterpas vooraf of de betonpoer goed haaks staat. Na het uitharden van het beton zal de betonpoer stevig in de grond staan. Je kunt na het uitharden van het snel beton je bouwconstructie gaan opbouwen.

Het is niet moeilijk om betonpoeren te plaatsen. Let er wel op dat bij het plaatsen van de betonpoeren ze allemaal even hoog staan en ook allemaal goed uitgelijnd zijn. Wanneer je daar rekening mee houdt en ook de haaksheid goed controleert kun je met een gerust hart op de betonpoeren gaan bouwen.

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je altijd een afspraak maken met een vakman om je hierbij te helpen.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.