Funderingen-en-Heiwerken

De functie van een 20×20 Betonpoer met stelplaat

Betonpoer klusje

Een betonpoer van 20×20 cm is voor vele doeleinden te gebruiken. Het allerbelangrijkste is dat betonpoeren zorgen voor een stabiele fundering van diverse bouwwerken. Of het nu gaat om het plaatsen van een overkapping of een schuur: betonpoeren zijn eigenlijk onmisbaar om een goede basis te creëren.

Doe je dat niet dan bestaat er een grote kans dat een constructie op den duur scheef zal komen te staan of weg gaat zakken. De palen of staanders zijn namelijk niet voldoende bestand tegen het altijd aanwezige vocht in de grond. Op den duur gaan ze rotten of zakken ze weg in de ondergrond waardoor de boel scheef gaat staan. Met het kopen van een betonpoer 20×20 wordt dit voorkomen omdat deze extreem goed bestand zijn tegen vocht.

Betonpoer van 20×20 plaatsen

Om een poer 20×20 te plaatsen graaf je eerst een gat op de plek waar een staander of paal van een bouwwerk moet komen te staan. De betonpoer hoeft niet geheel in de grond te verdwijnen: een klein deel blijft boven het maaiveld uitsteken. Zo komt de paal die erop wordt bevestigd volledig vrij te staan van de ondergrond waardoor vocht geen kans krijgt om erin te trekken.

Wanneer je de betonpoer van 20×20 extra stevigheid wilt geven kun je onderin het gat een funderingstegel leggen. Nadat je hebt gekeken of alles waterpas staat stort je het gat vol met snelcement – of beton. Na de snelle droging is de betonpoer klaar voor verder gebruik.

Grijze en antraciete betonnen poeren 20×20

Omdat er een gedeelte van de betonpoer zichtbaar blijft zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zo kun je het laten opgaan in het gehele bouwwerk of juist opvallend af laten steken.

Dat een betonpoer een afmeting van 20×20 heeft wil overigens niet zeggen dat dit het gehele formaat is. Hiermee wordt meestal de breedte en de diepte bedoelt. Een betonpoer kan dus net zo goed een hoogte hebben van vijftig of zestig centimeter. Ook heeft het niet altijd een rechthoekige vorm maar kan het ook trapeziumachtig zijn. Hierbij loopt de betonpoer 20×20 naar onderen toe breder uit waardoor het gewicht van een constructie in de ondergrond nog beter wordt verdeeld. Deze vorm is het meest geschikt voor solitaire palen.

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.