Funderingen-en-Heiwerken

Betonlateien voor het wegnemen van spanning bij muren

betonlateien

Betonlateien zijn onmisbaar boven diverse muuropeningen zoals deuren, ramen en andere nissen. Ze zorgen ervoor dat stenen en voegen door te grote druk niet gaan scheuren of barsten. Dat is niet alleen onaantrekkelijk om te zien maar kan ook de constructie van een gemetselde muur in gevaar brengen.

Betonlateien, ook wel draagbalken genoemd, zie je tegenwoordig bijna in ieder nieuw te bouwen pand of woning. De draagbalken integreren ze direct tijdens de bouw in de gemetselde muren.

Het wordt een ander verhaal als ze naderhand in een reeds bestaande muur geplaatst worden. Maar met een beetje hulp en met de juiste informatie is ook dit prima te realiseren.

Betonlateien nemen spanning en druk weg

Betonlateien zorgen ervoor dat de druk en spanning in de naastgelegen muren worden weggenomen. Ze zorgen voor een goede verbinding tussen een kozijn en metselwerk zonder dat stenen of voegen hieronder te lijden hebben.

Bij een spouwmuur worden zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde betonlateien geplaatst. Het is daarbij niet de bedoeling dat de lateien onderling in contact komen met elkaar maar er een klein beetje ruimte tussen zit.

Toegevoegde waarde

Betonlateien geven ook een toegevoegde waarde aan een pand. Wanneer je ze aan de buitenkant boven een muuropening plaatst, mogen ze best in het zicht blijven. Schoonwerk noemen we dat. Om ze nog eens extra te benadrukken kunnen ze ook in een kleur worden geverfd dat passend is bij het gebouw.

Sommige betonlateien zijn voorzien van een waterhol. Dit voorkomt dat hemelwater de kans krijgt om langs de muur te sijpelen en het water netjes afgevoerd wordt. Het zorgt voor extra bescherming van de stenen en het voegwerk waardoor het niet poreus wordt. En ook lelijk uitgeslagen witte plekken behoren daarmee tot de verleden tijd. De draagbalken zijn in vele verschillende maatvoeringen te koop. Zo is er voor iedere muuropening een passende maat verkrijgbaar.

Een betonlateien is gemaakt van een hoogwaardige kwaliteit beton en voorzien van voorspanbewapening. Een overspanning maken met behulp van draagbalken is een doeltreffend middel om stevige en goede constructies te maken bij ieder pand, zowel in de zakelijke als de particuliere bouwwereld.

Meer over klussen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.