Aanbouw-en-Opbouw

Een nieuwe schuur bouwen

schuur bouwen

Denk je erover een nieuwe schuur te bouwen? Wanneer je tuin groot genoeg is en je op zoek bent naar een ruimte waar je de tuinmeubelen op kunt slaan in de winter, is een nieuwe schuur een geweldig idee.

Een schuur zorgt voor meer ruimte waar je spullen op kunt slaan, maar kan daarnaast ook gebruikt worden voor het stallen van de fietsen of het parkeren van de auto. En heb je voldoende ruimte en leuke hobby’s die vragen om ruimte? Dan kun je je nieuwe schuur zelfs inrichten als hobbyruimte.

Hoe komt jouw schuur eruit te zien?

De meeste mensen kiezen voor een houten schuur in de tuin. Dat is natuurlijk prima wanneer deze alleen als opslagruimte hoeft te dienen. Je kunt dan kiezen uit geïmpregneerd Vuren of Douglas Hout, maar je kunt je keuze ook laten vallen op Hardhout. Hardhout is het meest duurzaam en gaat onbehandeld wel 25 jaar mee. Hout vergrijst wel in de loop der jaren. Maar gelukkig kun je de schuur dan beitsen of verven in elke gewenste kleur. 

Er zijn ook mensen die bewust kiezen voor een stenen schuur. Het voordeel hiervan is dat je deze makkelijk kunt isoleren en de schuur ook als hobbyruimte of misschien wel als kantoor kunt gebruiken. Een stenen schuur is wel wat duurder in aanschaf dan een houten schuur, maar de schuur gaat dan ook wel vele jaren mee.      

Voorbereiding

Wanneer je een schuur wilt gaan bouwen in de tuin, kun je niet zomaar een gat graven voor de fundering. Je zult in ieder geval vooraf een plan moeten gaan bedenken en wellicht een tekening maken van dat plan in je hoofd. Er zijn ook prefab houten schuren te koop. Dit zijn bouwpakketten die je bij een houthandel kunt bestellen.

Ideaal als opslagruimte, maar als je de schuur ook echt als hobbyruimte of werkruimte wilt gaan gebruiken, kun je wellicht beter voor een stenen schuur gaan. In sommige gevallen dien je een vergunning aan te vragen voor de bouw. Je kunt hier het beste naar informeren bij je gemeente. Ben je zelf niet zo handig, dan is het ook raadzaam om eens na te denken over een bouwbedrijf.  

De bouw kan beginnen

Wanneer je alles op een rijtje hebt, kan de bouw beginnen. Ga je graven in de tuin, dan moet je je ervan bewust zijn dat er kabels en leidingen onder de grond kunnen liggen. Om ervoor te zorgen dat er geen graafschade ontstaat aan de ondergrondse netwerken, dien je een Klic-melding te doen.

Na de melding ontvang je informatie over de ondergrondse leidingen en kabels van de plek waar je gaat graven. Deze KLIC dien je altijd te controleren. Maak bijvoorbeeld eerst een proefsleuf of schakel bij twijfel een professioneel bedrijf in die de KLIC kan controleren op de centimeter nauwkeurig. Niks in de grond te vinden? Aan de slag dan maar.

Meer over klussen?

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.