Aanbouw-en-Opbouw

Een eigen woning bouwen, hoe pak je dat aan?

woning bouwen

Denk je erover een eigen woning te bouwen? Zelf een huis bouwen of laten bouwen door een bouwbedrijf is de droom van velen. Niet zo vreemd eigenlijk. Je moet er even op wachten, maar het resultaat is een cleane lege woning, die jij helemaal naar jouw eigen zin in kunt richten. Daarnaast is echt alles nieuw en dat is ook zeker erg lekker.

Toch zijn er genoeg woningzoekende die zich er niet aan wagen. Simpel om de reden dat ze gewoon niet weten hoe ze dit het beste aan kunnen pakken. Wanneer jij ook wilt weten hoe je dit aan moet gaan pakken, lees dan snel verder.

Een nieuwe woning bouwen

Bij het bouwen van een huis, komt veel kijken. Het is dan ook van groot belang dat je je eerst gaat oriënteren. Kijk om je heen naar woningen, bouwstijlen, materialen en indelingen. Waar ligt jouw voorkeur? Wat vind jij belangrijk aan een woning? Maak van al jouw wensen een lijstje. Hiermee kun je later met de architect of ontwerper om de tafel en zal ervoor zorgen dat deze gesprekken een stuk makkelijker verlopen.

Maar aan een ideeën en wensenlijstje alleen heb je natuurlijk niet genoeg. Je moet immers ook weten waar de woning moet gaan komen. Misschien heb je al een kavel gekocht of heb je er eentje op het oog. Nog geen idee? Ga dan eens langs bij de gemeente om navraag te doen naar mogelijke bouwgrond.

Budget bepalen

Kavel uitgezocht? Dan heb je vast zin om te beginnen aan de bouw. Hiervoor heb je een budget nodig. Zet daarom vooraf goed op een rijtje welke kosten je denkt te gaan maken en hoeveel geld je nodig gaat hebben om de hele bouw te financieren. Enkele kosten waaraan je kunt denken zijn de grondkosten, de overdrachtsbelasting, de kosten voor de architect en de bouwkosten zelf.

Door vooraf een begroting te maken, weet je globaal hoeveel geld je nodig zult hebben om de hele bouw te kunnen financieren. Hierop kun je gaan praten met een hypotheekadviseur en kun je kijken hoeveel geld je kunt lenen voor je hypotheek en bouw.  

Eindelijk aan de slag

Nu de hele oriëntatiefase afgerond is, kan het echte werk beginnen. Ga op zoek naar bouwpartners. Denk hierbij aan een architect om de woning te ontwerpen en een aannemer of een bouwbedrijf voor de daadwerkelijke bouw.

Ben je erover uit en ga jij je eigen woning bouwen? Dan ben jij de aannemer en ga je zelf op zoek naar verschillende vakmannen zoals elektriciens, loodgieters, metselaars, timmerlieden en stukadoors. Vergeet vooraf niet de vergunningen voor de bouw aan te vragen. Doe dit tijdig, zodat je snel aan de slag kunt.  

Misschien vind je dit ook leuk

Comments are closed.